2022: Η χρονιά των αντιφάσεων

Θέσεις - Απόψεις > 2022: Η χρονιά των αντιφάσεων

Η χρονιά που θα πρέπει να ενστερνιστούμε απόλυτα τη γνωστή συμβουλή “think global, act local” προσαρμόζοντας την εγχώρια στρατηγική μας στις διεθνείς προκλήσεις

Μία νέα χρονιά φέρνει πάντα μαζί της το όραμα, τη στοχοθεσία και την προοπτική. Οι επιχειρήσεις δεν αποτελούν εξαίρεση. Γι’ αυτό σε αυτό το τελευταίο «Βήμα του Προέδρου» για το 2021, θα χαρτογραφήσουμε τη διαδρομή των συνθηκών που διαμορφώνουν σήμερα το επιχειρηματικό τοπίο με προορισμό πάντα την ανάκαμψη.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε άλλωστε και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που διοργανώσαμε με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Για όσους/ες δεν παρακολουθήσατε τη συζήτηση, κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η αισιοδοξία.

Οι ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ είναι αποτέλεσμα της εδραίωσης του δυτικού προσανατολισμού της χώρας και της ταχύτατης ψηφιοποίησης του κράτους ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια. Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε και στη σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου και σχολίασε ιδιαίτερα θετικά την ποιότητα και την ποσότητα των ξένων επενδύσεων.

Οι παραπάνω τοποθετήσεις καταδεικνύουν τη σύγκλιση απόψεων που υπάρχει μεταξύ των εκπροσώπων της παραγωγικότητας της χώρας, ενώ ως ΕΑΣΕ έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε περήφανοι για τη δική μας συνδρομή στις μεταρρυθμίσεις του ελληνικού κράτους, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι βλέπουμε να υλοποιούνται προτάσεις και θέσεις που έχουμε εδώ και πολλά χρόνια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, την αναθεώρηση του φορολογικού πλαισίου και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το 2022 θα ξεκινήσει με τις καλύτερες συνθήκες, αν δεν υπήρχαν ταυτόχρονα οι διεθνείς προκλήσεις για τις οποίες ερωτηθήκατε και εσείς τα μέλη της ΕΑΣΕ μέσα από το ερωτηματολόγιο του τελευταίου CEO Index. Ιδιαίτερα το θέμα της ενεργειακής κρίσης το συζητήσαμε εκτενώς με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ να εκφράζει τον προβληματισμό του, καθώς ανέφερε ότι απαιτούνται πολλές επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και νέες πρακτικές, οι όποιες όμως απαιτούν χρόνο για να υιοθετηθούν από τις επιχειρήσεις.

Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι το θέμα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο διεθνές εμπόριο λόγω της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό αρνητικά και την Ελλάδα με ενδεχόμενες ελλείψεις και πιέσεις για ανατιμήσεις σε διάφορα αγαθά, οι οποίες με την σειρά τους αναμένεται να ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Κλείνοντας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η συνύπαρξη των θετικών διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν γίνει στη χώρα μας και των αρνητικών τάσεων που δημιουργούν οι διεθνείς προκλήσεις-όπως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η ενεργειακή κρίση- καθιστούν το 2022 τη χρονιά των αντιφάσεων.  Τη χρονιά που θα πρέπει να ενστερνιστούμε απόλυτα τη γνωστή συμβουλή “think global, act local” προσαρμόζοντας την εγχώρια στρατηγική μας στις διεθνείς προκλήσεις. Καλή χρονιά με υγεία και ευελιξία!

ΧΟΡΗΓΟΙ

Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor

MEDIA PARTNER

Sponsor

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Sponsor