Loading Events
  • This event has passed.

Purpose- Παύση και Στοχασμός για Ηγεσία με Σκοπό

Εκδηλώσεις > Το Ελληνικό Συνέδριο Ηγεσίας- 33ο Συνέδριο Ηγεσίας ΕΑΣΕ

Το 33ο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 με θέμα: «Purpose- Παύση και Στοχασμός για Ηγεσία με Σκοπό»

και αποτέλεσε πεδίο γόνιμου διαλόγου για τα 400 στελέχη επιχειρήσεων που παρακολούθησαν με φυσική παρουσία αλλά και διαδικτυακά. Το Συνέδριο ασχολήθηκε με την επίκαιρη έννοια του Purpose, που πρωταγωνιστεί ως όρος τα τελευταία χρόνια στην επιχειρηματική γλώσσα και αποτελεί την αφετηρία του επαναπροσδιορισμού οργανισμών και ηγετών σε έναν κόσμο που αλλάζει, εστιάζοντας στο πώς μπορεί μια επιχείρηση να μεριμνά για την κερδοφορία της αλλά, συγχρόνως, και για το κοινό καλό.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Βασίλης Ραμπάτ, Πρόεδρος της ΕΑΣΕ και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Xerox καλωσόρισε τους συνέδρους και ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με το μήνυμα του Συνεδρίου: «Την τελευταία διετία αντιμετωπίζουμε μία πανδημία, που μας υπενθύμισε την αλληλεξάρτηση μας. Γίναμε μία αλυσίδα για να επιτύχουμε έναν κοινό σκοπό. Η εποχή μας επιτάσσει να το ξανακάνουμε. Ένας πόλεμος κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα. Ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις λυγίζουν τα αδύναμα τμήματα της κοινωνίας. Η κλιματική αλλαγή μας δείχνει τα δόντια της. Στο παρελθόν ίσως είχαμε τη πολυτέλεια ως ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων να εστιάζουμε στο δέντρο, τους στόχους μας. Σας ζητώ να δούμε όλοι μαζί το δάσος. Αυτό είναι το κοινό καλό που έδωσε το όνομά του στο φετινό Συνέδριο».

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή στη σημασία του Purpose. Ο κ. Νίκος Μουρκογιάννης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Δικηγόρος, Επισκέπτης καθηγητής στο Cass Business School και συγγραφέας του βιβλίου «Purpose: The Starting Point of Great Companies», ανέλυσε την έννοια του αριστοτελικού τέλους, δηλαδή του σκοπού, ως το σταυροδρόμι μεταξύ δεοντολογίας και ηθικής το οποίο διαβαίνουν άτομα και επιχειρήσεις και ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια μιλάμε για κυριαρχία του Purpose σε διάφορους τομείς, από την κλιματική αλλαγή μέχρι και την ποιότητα. Η σχέση του με τις επιδόσεις της εταιρίας βρίσκεται στο επίκεντρο. Πρόκειται για το βιώσιμο πλεονέκτημα το οποίο επιτρέπει στις εταιρίες να φτάσουν την πλήρη δυναμική τους».

Με ζωντανή σύνδεση από το Λονδίνο ο κ. Alex Edmans, καθηγητής χρηματοοικονομικής στο London Business School, Managing Editor στο κορυφαίο περιοδικό Review of Finance, συγγραφέας του βιβλίου «Grow the Pie: How Great Companies Deliver Both Purpose & Profit» καθώς και μέλος του Steering Group της «The Purposeful Company», μίλησε για την εφαρμογή του Σκοπού στην πράξη. Απάντησε στο θεμελιώδες ερώτημα: Πώς μπορούμε να μετουσιώσουμε τον σκοπό σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Ο ηγέτης κάθε εταιρίας, δίνει τον ορισμό για το ποιος είναι αλλά και ποιος ΔΕΝ είναι ο σκοπός, ώστε αυτός ο ορισμός να διαχυθεί σε ολόκληρη τη δομή της εταιρίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τόνισε ότι: «Το Purpose επιτρέπει στη Διοίκηση μίας εταιρίας να σκέφτεται με έναν τρόπο που δεν είναι αυστηρά οικονομικός».

Στη συνέχεια, τέσσερα σημαντικά στελέχη εταιριών, οι κ.κ. Βασίλειος Κάτσος, Chairman – Co Founder, VNK CAPITAL SA, Νίκος Λούλης, Πρόεδρος της εταιρίας Μύλοι Λούλη Α.Ε, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας και Μιχάλης Πετυχάκης, CTO, Orfium, μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες ηγεσίας και τα σημαντικά μαθήματα που διδάχτηκαν από αυτές.

«Πρέπει να αφουγκραζόμαστε συνεχώς τα μυστικά και την ουσία των εταιριών και της αγοράς» δήλωσε ο κ. Κάτσος, από το βήμα του Συνεδρίου. Αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το Purpose στην επιτυχία της επιχείρησης, καθώς επίσης και τη σημασία που δίνουν οι γενιές Millennials και Generation Z στην κουλτούρα των δυνητικών εργοδοτών τους. Ο κ. Λούλης περιέγραψε το δικό του ταξίδι προς την αλλαγή κουλτούρας της επιχείρησής του και την υιοθέτηση πολιτικών ενσωμάτωσης και τόνισε: «Θα πάμε μπροστά μόνο αν εργαστούμε σαν ομάδα, ξεκινώντας από την παραδοχή του ηγέτη ότι υπάρχουν αδυναμίες που πρέπει και μπορούν να διορθωθούν. Πρέπει να γίνουμε φορείς αλλαγής, πιστοί στις αξίες μας».

Ο κ. Μιχαλόπουλος εστίασε στις πολιτικές συμπερίληψης και ενσωμάτωσης που βοηθούν τους οργανισμούς να εξελιχθούν. «Ο σκοπός πρέπει να μεταδίδεται από τον ηγέτη προς τους εργαζόμενους. Μόνο τότε εκείνοι θα νοιώσουν ότι είναι υπερήφανα μέρη αυτού του σκοπού», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ. Πετυχάκης αναφέρθηκε στη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη, την αποτελεσματικότητα και την τεχνολογία ως τους απαραίτητους πυλώνες των οργανισμών που αποσκοπούν στο κοινό καλό.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με την ομιλία της κας. Christa Gyori, CEO και συνιδρύτριας του Οργανισμού Leaders on Purpose, η οποία μίλησε για τη νέα υπεραξία, τον σκοπό! Τον όρισε ως τη δέσμευση ατόμων και εταιριών να δημιουργούν αξία για το κοινό καλό. Ο ρόλος των σημερινών CEOs είναι πλέον καθοριστικός αφού μέσα από έρευνες προκύπτει ότι οι δράσεις τους θα επηρεάσουν σημαντικά τα επόμενα εκατοντάδες χρόνια! «Ο ρόλος της Ηγεσίας έχει σήμερα περισσότερη σημασία από ποτέ» υπογράμμισε.

33o Συνέδριο Ηγεσίας ΕΑΣΕ

27 & 28/5/2022

PURPOSE

Παύση και Στοχασμός για Ηγεσία με Σκοπό

Grand Resort Lagonissi

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου είχε, όπως πάντα, κοινωνικό και βιωματικό χαρακτήρα. Ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, κ. Σάββας Σαββόπουλος μίλησε για το πως χτίζεται η ψυχοσωματική ισορροπία, αναφέροντας: «Μέσα στο κοινωνικό άγχος, την πίεση και το κυνήγι της τελειότητας, συχνά ξεχνάμε το ίδιο μας το σώμα δίνοντας προτεραιότητα σε άλλες ανάγκες. Τότε η ψυχοσωματική ισορροπία χάνεται και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και ειλικρίνεια για να βρούμε και πάλι τον εαυτό μας. Πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να ζήσει τις όμορφες στιγμές που χρειάζεται, να απολαμβάνει και να ευχαριστιέται. Κάνει καλό στην υγεία».

«Αυτά που δεν έκανα, είναι αυτά που δεν πίστεψα» δήλωσε η πολυβραβευμένη μαραθωνοδρόμος και συγγραφέας, κα. Μαρία Πολύζου, στον εμπνευσμένο λόγο της και τόνισε ότι αφού μπορεί η ίδια, μπορούμε και εμείς. «Είναι πολύ σημαντικό να ορίζουμε τον στόχο μας και να τον κλειδώνουμε στο μυαλό μας».

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η δημοφιλής ερμηνεύτρια, Άλκηστις Πρωτοψάλτη η οποία μίλησε στο Συνέδριο Ηγεσίας για τη ζωή της, το πως ξεπερνά τις δυσκολίες, την άριστη σχέση της με τον αθλητισμό και την αιώνια αγάπη της, τη μουσική. «Η μουσική είναι η τέχνη που συνδέει περισσότερο από όλες τις τέχνες, τους ανθρώπους. Βλέπει κανείς πόσο χαρούμενοι και ευγνώμονες είναι για τη μουσική, γιατί έχουν δημιουργήσει αναμνήσεις με αυτή. Η μουσική είναι ένα φάρμακο», εξήγησε. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τη γνωστή ερμηνεύτρια πολλές ερωτήσεις στη ζεστή συζήτηση που είχε με τον κ. Γιάννη Αναστασόπουλο, Σύμβουλο Διοίκησης της ΕΑΣΕ. Μαζί εξέτασαν την έννοια της επιτυχίας. «Να γιορτάζεις μικρές νίκες κάθε φορά που φτάνεις στον στόχο ή ξεπερνάς ένα εμπόδιο, να έχεις τον έλεγχο της δικής σου μοίρας, αυτό είναι επιτυχία», δήλωσε η κα. Πρωτοψάλτη και ο κ. Αναστασόπουλος προσέθεσε: «Κάθε μικρή αποτυχία είναι ένα σκαλοπάτι που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα, λένε άλλωστε ότι, η νίκη γράφεται με… ήττα. Ο τελικός σκοπός επιτυγχάνεται μαθαίνοντας από τις δυσκολίες και γιορτάζοντας τις επιτυχίες».

Ο Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ, κ. Γιάννης Αναστασόπουλος, κατά την ομιλία του, έκανε μια ανασκόπηση των βασικών μηνυμάτων των ομιλιών του διημέρου και τόνισε τη σημασία του Purpose για τις επιχειρήσεις. «Ο σκοπός είναι το ηθικό DNA της εταιρίας, για αυτό πρέπει να είναι ανθεκτικός και όχι προσχηματικός. Αποτελεί την αξιακή πυξίδα του οργανισμού. Μια επιχείρηση είναι πετυχημένη όταν υιοθετεί και υποστηρίζει την έννοια του σκοπού, κάνοντάς την πυλώνα της διακυβέρνησής της» επεσήμανε ο κ. Αναστασόπουλος κλείνοντας την ομιλία του.

Το Συνέδριο συντόνισε για ακόμη μια χρονιά εξαιρετικά ο Επιστημονικός Σύμβουλος της ΕΑΣΕ, κ. Χαρίδημος Τσούκας, καθηγητής στα πανεπιστήμια Κύπρου & Warwick.

Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου ΕΑΣΕ 2022

Πρόεδρος:

Νάσος Μπίκας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΑΤΕΑ

Μέλη:

Λευτέρης Αναστασάκης, Αντιπρόεδρος ΔΣ, PRIORITY QUALITY CONSULTANTS AE

Γιάννης Αναστασόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης, ΕΑΣΕ

Μπάμπης Γεωργακόπουλος, Creative & Communication Partner

Έλενα Καλλονά, Managing Director, JUNGHEINRICH HELLAS ΕΠΕ

Κωνσταντίνος Μωραϊτάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, UNISON FACILITY SERVICES

Γιάννης Παπαχρήστου, CEO Ελλάδος, Antenna Group

Δημήτρης Παπανικητόπουλος, Πρόεδρος, LINKAGE GREECE & CYPRUS

Βαλέρια Τσάμη, Διευθύνουσα Σύμβουλος, FOCUS BARI ΑΕ

Ανδρέας Χαλμπές, Head of AUDI, BENTLEY, KOSMORIDE & LUXURY HIRE, KOSMOCAR S.A.

Συμβουλευτική Επιτροπή Συνεδρίου ΕΑΣΕ 2022

 

Γιάννης Αργυράκος, Director, OTEACADEMY

Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, Διευθύνων Σύμβουλος, ΓΕΩΕΛΛΑΣ ΑΜΜΑΕ

Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ

Νίκος Δριβάκος, Director, Country Manager Greece, Cyprus & Adriatic Region, S.C. JOHNSON HELLAS LTD

Σάκης Έξαρχος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, VANTAGE TOWERS GREECE

Όλγα Ίτσιου, Group Technical Director, DIMAND ΑΕ REAL ESTATE DEVELOPMENT

Ανθή Ηλιοπούλου, Γενική Διευθύντρια, ALTER EGO AE

Φανή Κλειδά, Head of Learning & Development, PEOPLECERT

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣΕ ευχαριστεί θερμά όλους εκείνους που με την υποστήριξή τους συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή του 33ου Συνεδρίου Ηγεσίας και ιδιαίτερα την Οργανωτική και Συμβουλευτική Επιτροπή της ΕΑΣΕ, τους χορηγούς, τους συνεργάτες της ΕΑΣΕ και την υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Έφη Πίντζου που είχε την επιμέλεια οργάνωσης και προβολής.

 

ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

Sponsor

ΧΟΡΗΓΟΙ

Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor

MEDIA PARTNER

Sponsor

MEDIA SPONSORS

Sponsor
Sponsor