Η νέα υπεραξία

Θέσεις - Απόψεις > Η νέα υπεραξία

Επιτυγχάνοντας ανάπτυξη και κερδοφορία μέσα από τη δημιουργία Αξίας προς την κοινωνία.

Η συμβατική σκέψη που θέλει την επιχείρηση να έχει μοναδικό σκοπό το κέρδος και να αντιπαρατίθεται με την κοινωνία, είναι παντελώς ξεπερασμένη κι αναχρονιστική. Η επιχείρηση μεγαλουργεί μόνο όταν εναρμονίζεται με το περιβάλλον της, όταν παράγει αξία για όλους τους εταίρους, δίδοντας έμφαση στο συλλογικό σκοπό. Είναι η κοινωνική συνείδηση μιας εταιρίας η οποία αποτελεί την πυξίδα σταθερής πορείας επιτυχίας της.

Η αλήθεια αυτή αποδεικνύεται περίτρανα από έρευνες: οι επιχειρήσεις με κοινωνικό πρόσωπο είναι οι πλέον επιτυχημένες διαχρονικά,  δημιουργούν αξία για έναν συνεχώς αυξανόμενο κύκλο εταίρων,  επενδύουν στους ανθρώπους τους κι απολαμβάνουν την αφοσίωσή τους, προσελκύουν πελάτες κι επενδυτές εξαιτίας της στάσης τους και τελικά μεγαλώνουν τα κέρδη τους ως συνέπεια του σωστού σκοπού και της ενάρετης πολιτικής τους.

Στο εξαιρετικό βιβλίο του «Grow the PIE – How great companies deliver both Purpose and Profit» ο οικονομολόγος και συγγραφέας Alex Edmans, επιχειρηματολογεί με στοιχεία και παραδείγματα για τις επιχειρήσεις που υπηρετούν το καλό της κοινωνίας και πετυχαίνουν να μεγαλώσουν την «πίτα» και τα οφέλη για όλους. Την περίοδο της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, υπεύθυνες επιχειρήσεις σημείωσαν υψηλά ποσοστά συνοχής και επαγγελματικής αφοσίωσης πελατών και προσωπικού, κάνοντας έκτακτες ενέργειες για να υπηρετήσουν τις ανάγκες της κοινωνίας τη δύσκολη στιγμή. Όλες αυτές οι εταιρίες προσάρμοσαν τη λειτουργία τους για την υποστήριξη του κοινωνικού συνόλου και δημιούργησαν Αξία.

Σε μια δύσκολη συγκυρία, με την τραγωδία του πολέμου σε εξέλιξη τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές, η σχεδόν μαζική απόφαση δεκάδων επιχειρήσεων να αποσυρθούν από μια τεράστια αγορά  (όπως αυτή της Ρωσίας) επιδεικνύοντας ανθρωπιστικά αντανακλαστικά, σηματοδοτεί πόσο σημαντική για τις επιχειρήσεις είναι η κοινωνική υπευθυνότητα. Το κέρδος δεν είναι πάντα οικονομικό. Σημαντικοί λόγοι στην απόφαση των εταιριών είναι η δημιουργία Αξίας μέσα από τις κοινωνικές τους δράσεις που υπηρετούν έναν καλό σκοπό.

Γιάννης Αναστασόπουλος

Σύμβουλος Διοίκησης

ΧΟΡΗΓΟΙ

Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor

MEDIA PARTNER

Sponsor

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Sponsor