Καλή χρονιά με αισιοδοξία και ελπίδα

Θέσεις - Απόψεις > Καλή χρονιά με αισιοδοξία και ελπίδα

Ήλθε η ώρα να δούμε και μία μεταστροφή του Management προς την ενσυναίσθηση και την ανθρωπιά. Γνωρίζοντας τις προσπάθειες όλων των μελών της ΕΑΣΕ προς αυτήν την κατεύθυνση, είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι μια καλή χρονιά!

Το 2022 ήταν μία δύσκολη χρονιά που δυστυχώς μεγιστοποίησε την ανασφάλεια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα τρία κυρίαρχα θέματα: η γεωπολιτική αστάθεια που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και είχε ως συνέπεια την ενεργειακή κρίση, την οποία ακολούθησε και ο πληθωρισμός.

Φυσικά, μέσα σε αυτό το περιβάλλον πρόσθετων προκλήσεων η κυρίαρχη παραμένει η κλιματική κρίση που προκαλεί όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την υφήλιο. Έχουμε επισημάνει σε πολλά κείμενα ως ΕΑΣΕ την αναγκαιότητα μίας πράσινης μεταστροφής διεθνώς, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή τη μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα και το μέλλον της.

Κάνοντας αυτόν τον πρόλογο για τα δύσκολα ζητήματα της εποχής, θα συνεχίσω με την ελπίδα  που πρέπει να συνοδεύει τη νέα χρονιά  που έρχεται. Θα εστιάσω σε αυτά τα θέματα που με κάνουν να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, τόσο διεθνώς όσο και για τη χώρα μας.

Καταρχάς, σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν καθημερινά επιστημονικά, ιατρικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που δείχνουν ότι πηγαίνουμε μπροστά και ενωμένοι μπορούμε να βρούμε λύση στα παγκόσμια ζητήματα. Αυτό ήταν ένα παγκόσμιο δίδαγμα που μας άφησε η πανδημία και η εμπειρία αυτή σταδιακά μετασχηματίζεται σε γνώση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Hans Rosling στο βιβλίο του Factfulness, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο χωρίς αριθμούς. Προσωπικά, θεωρώ ότι το γεγονός πως η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στη λίστα με τις δέκα πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις στην Ευρώπη είναι ένας πολύ καλός λόγος για να αισιοδοξούμε ότι η αναπτυξιακή τροχιά, οι επενδυτικές ευκαιρίες και η σταθερότητα σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστούν, παρά το γεγονός ότι το 2023 θα είναι έτος εκλογών.

Είμαι επίσης εξαιρετικά αισιόδοξος για τη βελτίωση του δείκτη καινοτομίας της χώρας και το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως φυτώριο νεοφυών επιχειρήσεων. Το 2022 υπογράψαμε ως ΕΑΣΕ ένα σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Elevate Greece, καθότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι ως έμπειρα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων μπορούμε να συμβάλλουμε στο να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική και ένας τόπος που ευδοκιμούν καλές ιδέες. Γνωρίζετε άλλωστε τον αγώνα που έχουμε κάνει όλα τα χρόνια για να αναδείξουμε τη σημασία του δημογραφικού ζητήματος, το οποίο συνδέεται φυσικά με το brain drain.

Μιλώντας όμως για αυτή τη νέα χρονιά, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον ανθρώπινο παράγοντα. Όχι μόνο στην αναγκαιότητα να στηρίξουμε τα αδύναμα τμήματα της κοινωνίας αλλά και στο ρόλο που μπορεί να παίξει η επιχειρηματικότητα για να εμπνεύσει τους εργαζόμενους και τους πολίτες. Πέρα από τις προκλήσεις της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης της χώρας, υπάρχουν και οι εργασιακές προκλήσεις με κυριότερη τη Μεγάλη Παραίτηση, η οποία έχει δημιουργήσει έντονη κινητικότητα και στη δική μας αγορά.

Ενώ λοιπόν, το Δημόσιο εκσυγχρονίζεται διαρκώς, όπως αποδείχθηκε και από την Ημερίδα Γέφυρες Συνεργασίας, που διοργανώσαμε το φθινόπωρο του 2022, ήλθε η ώρα να δούμε και μία μεταστροφή του Management προς την ενσυναίσθηση και την ανθρωπιά. Γνωρίζοντας τις προσπάθειες όλων των μελών της ΕΑΣΕ προς αυτήν την κατεύθυνση, είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι μια καλή χρονιά!

ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

Sponsor

ΧΟΡΗΓΟΙ

Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor

MEDIA PARTNER

Sponsor

MEDIA SPONSORS

Sponsor
Sponsor