Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει και εκπροσωπεί το ανώτατο επαγγελματικό μάνατζμεντ στην Ελλάδα, με μέλη ανώτατα στελέχη των σημαντικότερων εταιρειών της χώρας, σε συνεργασία με την ICAP CRIF, ως τον μεγαλύτερο όμιλο παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις. Η έρευνα διεξάγεται κάθε τρίμηνο στα κορυφαία διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων με σκοπό την καταγραφή των εκτιμήσεων τους για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τις προβλέψεις τους για το εγγύς μέλλον.
Μεθοδολογία
Η έρευνα διεξάγεται στους CEO (Διευθύνοντες Συμβούλους, Προέδρους, Γενικούς Διευθυντές) των 2.080 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων. Στον πληθυσμό αυτό προστίθενται τα μέλη της ΕΑΣΕ, έτσι ο πληθυσμός ανέρχεται σε 2.540. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 12 ερωτήσεις, η συμπλήρωση και καταχώρηση του οποίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής online survey πλατφόρμας.
Οι 10 βασικές ερωτήσεις αφορούν την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και τις μελλοντικές προσδοκίες, ενώ στους CEO απευθύνονται 2 επιπλέον ερωτήσεις που αφορούν σημαντικά θέματα γενικότερου οικονομικού ενδιαφέροντος κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Από το σύνολο των απαντήσεων στις 10 βασικές ερωτήσεις κατασκευάζεται ο γενικός δείκτης (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index). Από τις απαντήσεις που αφορούν μόνο στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση κατασκευάζεται ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO Current status Index), ενώ από τις απαντήσεις που σχετίζονται με τις μελλοντικές εκτιμήσεις κατασκευάζεται ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO Expectation Index). Η μετατροπή των απαντήσεων σε δείκτη και στη συνέχεια σε χρονολογική σειρά πραγματοποιήθηκε με την χρήση της μεθόδου net-balances (διαφορές θετικών-αρνητικών απαντήσεων).
Όλοι οι δείκτες είναι τριμηνιαίοι με βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2008 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη έρευνα. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας περιλαμβάνει επιπλέον την ποσοστιαία κατανομή των απαντήσεων ανά ερώτηση, ενώ γίνεται ανάλυση των απαντήσεων ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων οι οποίες διακρίθηκαν σε τρία στρώματα με κριτήριο την απασχόληση (Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με απασχόληση που δεν υπερβαίνει τα 100 άτομα, μεγάλες επιχειρήσεις με 101-300 εργαζόμενους και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με 301 απασχολούμενους και άνω) και ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησης όπου οι επιχειρήσεις διακρίθηκαν σε τρία στρώματα (αγροτικά προϊόντα-βιομηχανία-ενέργεια-κατασκευές, εμπόριο, υπηρεσίες). Το δείγμα ενημερώνεται σε κάθε έρευνα κατά ένα μικρό ποσοστό, ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων καθώς και τις μετακινήσεις των ανώτατων στελεχών.
Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
• Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs στο πρώτο τρίμηνο του 2025 παρουσίασε πτώση έναντι του προηγούμενου τριμήνου.
• Ισοκατανεμημένες είναι οι απαντήσεις των CEOs μεταξύ θετικής, ουδέτερης και αρνητικής επίδρασης από την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες χωρίς να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Παράλληλα επτά στους δέκα CEOs συμφωνούν ότι στην περίπτωση επιβολής δασμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση η επίδραση στην Ελληνική οικονομία θα είναι αρνητική.
Στις 146 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) το 1ο τρίμηνο του 2025, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP CRIF. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 21/03/2025 – 04/04/2025.
«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 1ο τρίμηνο του 2025 σημείωσε πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η εναλλαγή ανόδου και καθόδου του δείκτη στα τελευταία τρία τρίμηνα αποτυπώνει την αβεβαιότητα των CEOsαπέναντι στην ενδεχόμενη αστάθεια που μπορεί να προκύψει από την ανάδυση της πολιτικής φραγμών και εμποδίων στο διεθνές εμπόριο μεταξύ των χωρών και τις αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις ασθενέστερες οικονομίες. Παράλληλα οι CEOs είναι ισομοιρασμένοι μεταξύ θετικής, αρνητικής και ουδέτερης επίδρασης στην προσπάθεια διαχείρισης του χρέους στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα, ενώ επιπρόσθετα η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs εκφράζει την άποψη ότι η επιβολή δασμών από την Ε.Ε θα έχει αρνητική επίδραση στην Ελληνική οικονομία.
Ωστόσο η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s αποτελεί ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές περιβάλλον.»